fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Правителството подкрепи един от големите критици на икономическата и социалната му политика – бившият вицепремиер Ивайло Калфин, при избора му за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Той заема поста след като убедително мнозинство от 74% от гласовете на Управителния съвет, който се състои от 84 члена, го подкрепи още на първи тур.

Така Калфин стана първият българин шеф на европейска агенция.

Новината бе съобщена от българското Министерство на труда и социалната политика, което от името на правителството е застанало зад кандидатурата на Калфин. 

Преди две години България отказа да подкрепи с гласуване номинацията на Ивайло Калфин за шефския пост в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), макар че той имаше реални шансове да спечели конкурса. Така българинът остана на второ място след финландеца Виле Итала, който бе назначен. 

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин


Промяната в правителствената подкрепа е добър знак. Явно, въпреки политическите противопоставяния, все пак го има и осъзнаването, че България трябва да използва потенциала на качествените си политици и експерти. Калфин е сред най-уважаваните българи в Брюксел, предишният еврокомисар по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер го назначи за свой съветник.

Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд е агенция към Европейската комисия, която е ситуирана в ирландската столица Дъблин. Нейна основна дейност са проучванията в областта на условията на труд и качеството на живот.

На практика тя е един от центровете, в които се разработват политиките на ЕС в социалната сфера, труда и заетостта.

Ивайло Калфин е икономист, бивш член на Европейския парламент, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в кабинета “Борисов 2”. Преди това той бе външен министър в правителството на Сергей Станишев, а през 2011 г. участва в президентските избори като кандидат на БСП. 

Пред EURACTIV Калфин заяви:

„Благодарен съм на подкрепата на правителството, на КНСБ и на Българската стопанска камара, както и на Асоциацията на индустриалния капитал в България за категоричната подкрепа. Европейската фондация е най-старата агенция на ЕС, която се управлява на тристранен  принцип. Тя предоставя ценна информация, когато се вземат решения, свързани с пазара на труда, социалната политика, условията на живот. Надявам се и България да се обръща по-често към тези знания”, каза първият българин, оглавил европейска агенция.

Източник: euractiv.bg