fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
IT индустрията е най-малко заплашена от очакващата се трета вълна на Covid-19, твърди Огнян Траянов

Дали рекордният бюджет от 95,5 млрд. евро по програмата „Хоризонт Европа 2021 – 2027“ ще осигури необходимия научен подем зависи от готовността на всяка една страна, която получава средства по тази програма. В този смисъл най-голямото предизвикателство е към България, защото нямаме готовност и трябва да изграждаме отново взаимовръзката между наука, приложна наука, иновации и бизнес. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).

„В България дори някои неща още не се разграничават – какво е стартъп, какво е иновация, какво е приложна наука. Трябва да се направи така, че първо самите научни работници да знаят от какво се вълнува бизнесът и как да спечелят доверието му, а също и от своя страна бизнесът да ги насочва в каква сфера да работят и да провеждат изследвания“, коментира Траянов.

„Програмата „Хоризонт Европа 2021 – 2027“ дава възможността да имаме не само отделни проекти, но да имаме и измерители, да имаме план във времето и взаимовръзки между отделните компоненти“, допълни той.

По думите на Огнян Траянов най-перспективните сектори за иновации в ЕС са науката и нейното приложение, свързано със здравеопазването, екологията и облекчаването на рутинния труд, т.е. роботизацията.

„В роботизацията няма нищо плашещо. Важно е ние да се подготвим с гъвкава система на обучение, за могат служителите да се научат”, обясни експертът.

Според госта IT индустрията е най-малко заплашена от очакващата се трета вълна на Covid-19.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: Инвестор Бг – https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/koi-sa-nai-perspektivnite-sektori-za-inovacii-v-es-321442/