fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Борбата за разпределение на средствата между общините в България трябва да бъде на база на броя жители и на икономическите постижения на всяка община. Трябва да има паралел и с инвестициите и да има някакъв еквивалент, който пропорционално на инвестициите да  бъде връщан обратно в конкретната община. Това заяви доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин и зам. председател на управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България, в предаването “Светът е бизнес”, с водещ Ивайло Лаков.

„Общината, която управлявам е с изключителни предпоставки да бъде предпочитана от инвеститори предвид двете магистрали – подбалканската линия и връзката със северната тангента и южната дъга“, заяви гостът.

„Към момента годишният бюджет на общината е 35 милиона лева, като голяма заслуга за това имат големите инвестиции“.

Симеонов заяви, че заради близостта си до столицата община Елин Пелин привлича нови жители, като в интерес на самата община е населението и да нараства, още повече във връзка с предвиденото от Европейския съюз за следващия програмен период.

„Финансирането ще бъде свързано с броя на населението в общината, като са предвидени по 575 лв. на човек, така че колкото повече жители имаме толкова по-добра ще бъде средата за живот“.  

Гостът коментира и финансова децентрализация, за която той се бори в рамките на  Национално сдружение на общините в Република България.

„Много лесно се контролират общините, когато не им се дават необходимите инструменти. Средствата се дават централно, а не по брой на население и инвестициите и така, ако една партия държи властта, тя може да подкрепя своите общини…Това се случва в България“.

По думите на Симеонов „зелената сделка“ е най-силно изкрещяното SOS в ЕС, с оглед на това, че в последните 10-15 години не е имало последователност в политиките съобразно ефекта на цялото производство върху околната среда.

„До 2030 г трябва да отговаряме на критериите на ЕС. Не само нашата, но и всички други общини ще бъдат готови да извършат промяната, когато хората осъзнаят колко голяма е опасността да генерираме толкова много отпадък“, каза той.