fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Някак между другото в информационния поток мина новината, че Европейската комисия в началото на февруари представи План за борба с рака и го обяви за първостепенен приоритет в областта на здравето. 

Новите технологии и иновациите са обявени за отправна точка за успеха му. 

Планът ще се изпълнява с помощта на целия набор от финансови инструменти на Комисията. 4 млрд. евро ще бъдат заделени за действия за борба с рака, включително по линия на програма „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и програма „Цифрова Европа“. И това на фона на COVD-19 пандемията. През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са починали в резултат от раково заболяване. Тежка статистика… 

И ако богатата част на Европа казва, че има сериозен проблем, у нас можем да говорим за страшен бич заради състоянието на здравеопазването, здравния статус и здравната култура на хората ни. Не бих искал да влизам в тази тема, по която „опит“ имам само като кмет. 

Но много ми се иска да помислим какво ни дава това извеждане на новите технологии, научните изследвания и иновациите като отправна точка на нов подход за борба с рака. 

Това е една огромна възможност и предизвикателство за нас. 

Възможност за българската наука, в която има много светли умове. Възможност нашите традиционно силни дисциплини като медицина, био-инженерство, химия, биология и технологии да направят пробив с обединени усилия. Наскоро показахме, че можем – българската компания “Принтиво” изобрети уникален 3D биопринтер – първият по рода си у нас, чрез който създава изкуствена кост и тъкани, наподобяващи човешките. Той работи с иновативно биомастило, също разработено от българския екип.

Ще бъде не само жалко, но и престъпно, ако държавата ни изпадне от тази нова технологична вълна в медицината. Имаме капацитет за се наредим в челото на нациите с топ-технологични медицински разработки. Въпрос е не само на престиж, но и на хиляди човешки животи. 

© Авторско право: Европейска комисия 2020