fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В разговор по темата гости в предаването “Студио Actualno” бяха кметът и заместник-кметът по екология на общината – доц. д-р Ивайло Симеонов и Николай Савов.

“Проблемите и предизвикателствата пред малките общини са свързани с това как точно да се позиционират в определени специфични дейности, в които да се специализират и да бъдат добри в това”, коментира Николай Савов. Заместник-кметът уточни, че едно от основните неща, които се предвиждат, е свързано с вече затворени мини и рудници, които не са култивирани и имат съответните екологични проблеми. “Добре е точно те да бъдат представени на пазара, за да могат да бъдат реализирани политики в областта на зелената енергия”, допълни Савов.

Доц. Ивайло Симеонов даде пример със затворената преди десетилетие мина Чукурово (най-старата въгледобивна мина в България – бел. ред.).

“Стоят едни хиляди декари, които не са рекултивирани и даже са опасни, тъй като са с открит способ и се пълнят с вода. Съвсем спокойно това място може да се рекултивира и да се изградят фотоволтаични паркове”, каза кметът.

“Ние сме създали стъпка в таази посока – да привлечем инвеститори, защото по този начин решаваме няколко проблема. Единият е със сегашното състояние на рудника, а другият е свързан с изпълнение на показателите, които Европейският съюз и света налагат за това да имаме все повече енергия от слънце, вода и вятър”, обясни доц. Ивайло Симеонов.

Целия разговор за бъдещето на кръговата икономика в община като Елин Пелин гледайте във видеото.